Het favoriete recept van Duarte van Gijzelen

Even voorstellen 

Dit keer in het favoriete recept van heb ik geen voetbalster te gast, maar een rugbyer. De naam is Duarte van Gijzelen, hij is geboren en getogen in Rotterdam. Op zijn 6e is hij begonnen met rugbyen bij de Rotterdamse Rugby Club, daar heeft hij tot zijn 17e gespeeld. Om op een hoger niveau te kunnen spelen is hij op zijn 18egaan spelen voor Rugby Club Hookers in Hoek van Holland. Na een jaar daar gespeeld te hebben heeft hij dat seizoen afgesloten met een kampioenschap. Vervolgens heeft hij de mooie overstap naar Haagsche Rugby Club gemaakt. Op dit moment speelt hij nog steeds in de Ereklasse, dit is het allerhoogste niveau in Nederland. De afgelopen periode heeft Duarte zelfs voor de nationale selectie mogen spelen in de O18 en de O20. 

Naast zijn topsport is Duarte ook nog afgestudeerd afgelopen zomer. Hij volgde de studie HBO Sportkunde aan de Haagse Hogeschool. Nu is hij werkzaam als Consultant. Als consultant helpt hij veelal jongeren, maar ook sporadisch volwassen met het vinden van een nieuwe uitdaging binnen de technische sector. 

Keukengeheimen van Duarte

Ik heb een aantal vragen gesteld over zijn carrière en natuurlijk over eten.

In eerste instantie ben ik op rugby gegaan, omdat ik klaar was met het behalen van mijn ABC diploma en vervolgens opzoek was naar een nieuwe sport om te gaan beoefenen. Mijn beste vriend op de basisschool was Engels en zat al op Rugby. Na een keer met hem te zijn mee geweest was ik verkocht.

Rugby is een geweldige sport, omdat het een gevecht is op het veld, maar buiten het veld hangt er een sportieve en sociale sfeer. Binnen rugby is er namelijk voor iedere lengte en ieder postuur een geschikte plek. Jammer genoeg is er voor de sport nog weinig belangstelling in Nederland, dat is jammer, maar begrijpelijk. Het is steeds meer in opkomst, dus wat dat betreft ben ik erg tevreden. Het duurt echter nog wel even voordat kinderen in plaats van buiten op het pleintje voetballen een rugbybal zullen pakken denk ik. 

Als topsporter heb ik eigenlijk nooit actief op mijn voeding gelet en al helemaal niet op hoeveelheden. Ik zorg er alleen voor dat ik niet te veel ongezonde dingen eet of drink. Ik heb persoonlijk namelijk enorm veel calorieën nodig om te presteren. Pasta was vaak dan de makkelijkste oplossing. Het voorbereiden van je maaltijden in combinatie met actief bezig zijn met wat je in je lichaam stopt is denk ik het belangrijkste. Dit en voldoende beweging is essentieel. Als ik naar de toekomst van mijn carrière kijk, dan wil ik op den duur als mijn privé leven weer wat rustiger is, nog wel mijn debuut maken bij de nationale selectie, anderzijds is het uitproberen van een nieuwe sport om te kijken of ik het daar ver in weet te schoppen ook nog een ambitie.

Ik sta zelf graag in de keuken, bakken en koken vind ik beide erg leuk om te doen. Het liefst maak ik een lekkere pasta met wat hete pepers, olijfolie en wat kip. Heel simpel maar altijd goed. Mijn favoriete keuken vind ik lastig om te zeggen, maar als ik dan toch moet kiezen ga ik voor: Chinees, Italiaans, Japans, Mexicaans, Nederlands en Portugees. Ik ben van zoveel verschillend eten fan. Ik durf te zeggen dat ik echt geen favoriet heb. Het gekste wat ik ooit heb gegeten waren sprinkhanen, ze waren verrassend lekker. 

Zelf ben ik niet vegetarisch, of veganistisch. Mijn vriendin is wel veganistisch, waardoor ik thuis eigenlijk zelden vlees eet, tenzij ik het zelf koop omdat ik daar even trek in heb. Ik noem mezelf een flexitariër. De bifana is mijn favoriete gerecht, omdat het eigenlijk heel simpel is om te maken. Maar het geheim zit in de goede producten, maar ook echt in de goede voorbereiding. Het vlees moet goed gemarineerd zijn en vervolgens een nacht laten intrekken. Dan is de bifana het allerlekkerst. Je kunt mij s’ nachts wakker maken voor sushi, broodje bifana of voor een borrito. 

Keuken tip: als je uien snijdt en niet wil huilen? 

Optie 1: haal de eerste laag ervan af en houd de ui vervolgens tijdens het pellen/snijden onder de kraan. Dan geen huilende oogjes. 

Optie 2: je vriendin/huisgenoot of ouder vragen het voor je te snijden. 

Klik hier voor het recept.