Het favoriete recept van Kika van Es

Even voorstellen 

Deze keer in het favoriete recept van is Kika van Es te gast. Kika was mijn teamgenoot bij FC Twente. Dit is overigens ook haar huidige club. Ze begon haar carrière bij Willem || om vervolgens de stap naar VVV Venlo te maken. Daarna heeft ze een mooie stap naar PSV gemaakt. Vervolgens volgde, Achilles’29, FC Twente en Ajax. Na haar seizoen bij Ajax dwong ze een transfer af naar Engeland. Ze ging spelen voor het Engelse Everton. Op dit moment is Kika in de race met haar club voor de landstitel. Ik ben erg benieuwd naar de keukengeheimen van Kika. 

Kika in actie voor haar club FC Twente.

Keukengeheimen van Kika

Ik heb een aantal vragen gesteld over haar carrière en natuurlijk over eten.

Ik speel natuurlijk al jaren op het hoogste niveau dus voeding is erg belangrijk voor mij. Ik vraag eigenlijk altijd advies aan een diëtiste. Ik vind het fijn om hulp te krijgen en variaties te krijgen in wat goed voor je is. Mijn buitenlandse avontuur was erg leuk en speciaal. Ik had altijd een droom om naar het buitenland te gaan, als je dan bij zo’n grote club in Engeland mag voetballen is dat gaaf. Je komt in de ochtend binnen en dan krijg je ontbijt, vervolgens train je. Daarna ga je lunchen, vervolgens heb je nog krachttraining en kan je eten meenemen naar huis. Je bent van 9 tot 3 op de club en dat is wel wat je wilt al topsporter.

Het verschil tussen de Nederlandse en Engelse competitie is dat het niveau een stuk hoger ligt. Je hebt verschillende internationals. Daarnaast zijn de accommodaties een stuk beter en hebben ze financieel meer te bieden waardoor je full prof kan zijn. Mijn hoogtepunt in mijn carrière is natuurlijk dat we Europees kampioen werden in 2017. Dat is zeker iets wat ik nooit meer ga vergeten. Het is een hele eer om voor het Nederlands Elftal te spelen. Het is het hoogst haalbare en ik vind het altijd speciaal om in een oranje shirt te spelen. De Olympische Spelen was ook een bijzondere ervaring. Dat was echt op alle gebieden een bijzondere ervaring. Het is een droom om na de Olympische spelen te gaan maar deze editie was door Corona wel heel anders. Die saamhorigheid voelde je nu niet echt en je kon ook niet bij andere sporters kijken wat erg jammer was. Verder was het natuurlijk wel speciaal dat je op de Olympische Spelen staat. Mijn doelstelling is om het EK in Engeland te mogen spelen. Dan is voor mij de cirkel rond. 

Als ik jonge meiden een tip mag geven op het gebied van voeding en sport dan zou ik ze willen meegeven: Vooral plezier hebben in je sport. Op het gebied van voeding, wees je bewust van wat je eet. Het is niet erg als je keer iets ongezonds eet. Als je er maar bewust van bent. 

Ik vind koken om eerlijk te zijn niet echt leuk. Bovendien besef ik wel dat het belangrijk is tijdens m’n carrière. Ik hou het dus graag simpel. Lekker groente met wat kip erbij dan ben ik al gauw tevreden. Ik hou daarom ook echt van de Hollandse keuken, lekker makkelijk. Met stamppot maak je mij erg blij, maar ik ben ook gek op sushi. 

Het gekste wat ik ooit heb gegeten zijn escargots, dit zijn slakken. Ik vind het heel erg lekker maar de meningen zijn daar vaak over verdeeld. Eigenlijk is er niks dat ik nog zou willen proeven, wat de boer niet kent dat eet hij niet. De caesar salade is mijn favoriete gerecht omdat het gezond is en de kip maakt het helemaal af. Je kunt mij wakker maken voor goede sushi. 

Keuken tip: wees bewust van wat je eet, maar vergeet vooral niet te genieten van het leven. 

Food by Sab - Sabrine Ellouzi
Klik hier voor het recept.