Mijn 20 musthaves voor in de keuken

In deze blog deel ik mijn 20 musthaves voor in de keuken met jullie. 20 ingrediënten die voor mij de basis vormen van mijn voeding en dus eigenlijk onmisbaar zijn. Ook beschrijf ik per ingrediënt even kort hoe ik het bereid en waarom ik juist dit graag in huis heb. Ik hoop dat ik jou kan inspireren met mijn musthaves. Wellicht heb jij andere musthaves in jouw keuken. Deel ze dan in de reacties. Ik ben erg benieuwd. 

1. Diepvries groente/ fruit 

In de ochtend ontbijt ik altijd met een eigengemaakte smoothie met diepvries fruit of groente, het is makkelijk en vooral heel voedzaam. Diepvriesgroente kun je ook perfect gebruiken voor door een curry bijvoorbeeld.

2. Ongezouten noten 

Vaak als ik even wil snacken tussendoor pak ik een handje noten. Ze zorgen voor een vullend gevoel. Daarbij zijn ze heerlijk door de yoghurt/ kwark of door een smoothie ter variatie. 

3. Gedroogde kruiden 

Kruiden maken naar mijn mening je gerecht uniek. Zonder kruiden zou het maar een saaie maaltijd zijn. Ik heb zelf allerlei verschillende soorten kruiden thuis staan. Ik vind het echter ook leuk om nieuwe smaken te testen. 

4. Verse gember

Vele gerechten die ik maak bevatten gember, het wordt altijd toch iets smaakvoller ervan. Verder ben ik gek op gember thee en ook kun je de gember prima door een smoothie doen voor een extra boost. 

5. Citroen 

Gember thee drink ik vaak samen met een schijfje citroen. Ook gebruik ik citroen heel vaak door mijn gerechten om het toch even wat frisser te maken. Ik gebruik ook vaak de zest van een citroen, om het gerecht nog iets extra’s mee te geven. 

6. Yoghurt 

Ook gebruik ik yoghurt veel, ik doe het iedere ochtend door de smoothie heen. Of ik eet het samen met fruit en granola. Wat ik ook vaak doe is een fris sausje maken van yoghurt voor bij een salade of voor bij je tortilla’s. 

7. Plantaardige melk 

Mijn koffie drink ik altijd met haver melk of met sojamelk. Ook doe ik dit vaak door mijn havermout of shakes heen. 

8. Havermout

Je kunt havermout op diverse manieren bereiden, je kan het warm eten met fruit. Of je kunt het door je shake doen, zodat het extra vult. Havermout is ook lekker voor een gezonde reep die ik vaak als snack eet. Het recept van de gezonde reep vind je op mijn website.  

9. Granola 

Zelf heb ik altijd vers gemaakte granola in huis. Ik maak dit met allerlei noten en zaden die ik zelf lekker vind, zonder toegevoegde suikers. De granola is heerlijk door de kwark of yoghurt. Je kunt er ook een granola bar van maken. 

10. Bananen 

Bananen zijn voor mij onmisbaar, ze gaan door mijn smoothie in de ochtend. Of op mijn cracker met pindakaas en kaneel. 

11. Knoflook

Mijn gerechten bevatten altijd een basis van ui en knoflook. Zelf ben ik gek op knoflook en gebruik ik het bijna bij ieder gerecht. 

12. Kokosmelk

Een van mijn lievelingsgerechten zijn curry’s. Eigenlijk allerlei soorten variaties, daarvoor gebruik ik altijd kokosmelk. Dat heb ik dan ook eigenlijk altijd in huis.

13. Linzen 

Voor mij zijn linzen goede vervangers voor vlees, ze zijn vullend in gerechten. Ze zijn ook lekker om door een curry, soep of saus te doen. 

14. Kikkererwten

Kikkererwten zijn voor mij multifunctioneel, ze zijn net zoals linzen. Voor mij zijn kikkererwten een vleesvervanger. Maar je kunt kikkererwten ook prima door een salade doen. Als je ze lekker kruidt en in de oven bakt, heb je ook nog een gezonde snack. 

15. Honing 

Vaak gebruik ik honing ter vervanging van suiker. Of ik doe het soms door de yoghurt of kwark heen. Ook vind ik het lekker om honing over pannenkoeken te doen. 

16. Tortilla wraps 

Als vervanger voor brood lunch ik vaak wat lichter met tortilla wraps. Doe er hummus en avocado op en je hebt een heerlijke gezonde lunch. Maar je kunt natuurlijk ook s’ avonds je wraps maken met lekkere groentes en feta kaas bijvoorbeeld. Ook zijn fajitha’s met kip echt super lekker om te maken. 

17. Avocado’s

Ik ben echt gek op avocado’s, ze gaan op mijn brood of crakcer. Ze gaan door mijn salades heen of ik maak er een heerlijke guacamole van. 

18. Bloem

Ik bak graag baksels op een vrije zondag, daarom is bloem onmisbaar voor mij in de keuken. 

19. Eieren 

Eieren zijn ook zeker een musthave voor mij in de keuken. Een eitje in de ochtend of tijdens de lunch. Maar ik gebruik ze ook vaak voor mijn beslag voor banenbrood of pannenkoeken. 

20. Gedroogde pasta 

Als sporter eet je natuurlijk vaak pasta’s. Pasta is goed houdbaar dus ik heb eigenlijk altijd gedroogde pasta in huis. Altijd handig als je inspiratieloos bent voor je avondeten.