Het favoriete recept van Liza van der Most

Even voorstellen 

Mijn allernieuwste gast is niemand minder dan oud international en vaste kracht van de Ajax Vrouwen. Ik heb het dan over Liza van der Most. Liza is bezig aan een mooie carrière bij haar club Ajax, waar ze inmiddels 9 jaar speelt. Ze won 2 keer de landstitel en maar liefst 4 keer de KNVB Beker. Als absolute hoogtepunt was ze onderdeel van de EK selectie toen het Nederlands Elftal het toernooi won in 2017 en ze was erbij toen ze tweede werden op het WK in Frankrijk. Helaas kende ze ook lang blessureleed maar vocht zich krachtig terug en op dit moment is ze niet meer weg te denken uit de basis elf van Ajax. Liza houdt van koken en heeft haar eigen Instagram pagina genaamd @mostflavors. Hier deelt ze haar gerechten. Aangezien we dezelfde passie delen, ben ik heel benieuwd naar haar keukengeheimen. 

Keukengeheimen van Liza

Ik heb een aantal vragen gesteld over haar carrière en natuurlijk over eten.

Al een aantal jaar beoefen ik topsport. Ik merk dat ik in de afgelopen jaren veel meer op mijn voeding ben gaan letten dan voorheen. Ik hou rekening met de verschillende trainingen en pas mijn voeding daarop aan. Het belangrijkste voor mij is dat ik genoeg energie heb voor een training en goed herstel daarna. Ditzelfde geldt voor de wedstrijd. Twee dagen voor de wedstrijd wil ik iets meer koolhydraten binnenkrijgen, zodat ik de 90 minuten goed kan volhouden. Dit probeer ik dan ook zo verantwoord mogelijk te doen. Ik ben wel van mening dat je ook niet te streng moet zijn voor jezelf. Ik hou zelf erg van koken en lekker eten dus doordeweeks geniet ik ook zeker van iets lekkers. 

Als ik terugdenk aan mijn tijd in het Nederlands Elftal dan is het EK in Nederland echt wel een hoogtepunt voor mij. Dit was echt een super toffe ervaring om mee te maken. Volle stadions, heel het land oranje en dat allemaal voor het team waar jij onderdeel van bent. Het klinkt misschien cliché maar dit zijn de momenten waar voor je het allemaal doet. Om uiteindelijk daar te staan op het hoogste podium.

Als ik terugblik hoe ik deze toernooien heb ervaren dan is het eigenlijk echt bizar. Het EK was onwerkelijk. Ik had een paar jaar daarvoor mijn debuut gemaakt voor het Nederlands Elftal en ben daarna jaren niet meer geselecteerd geweest. Een paar maanden voor het EK werd ik opgeroepen en zat ik uiteindelijk bij de selectie. Je leeft daar echt met elkaar in een bubbel en beseft amper hoe erg het land op zijn kop staat. Het WK was in Frankrijk en een totaal andere ervaring met veel reizen en veel verschillende hotels, dat was erg bizar. Pas na beide toernooien is het bij mij pas echt geland hoe bijzonder dit eigenlijk is om mee te mogen maken. Momenteel zit ik helaas niet bij de selectie maar de jaren die ik met het Nederlands Elftal heb mogen meemaken waren uniek! Dit is iets waar ik mijn hele carrière hard voor gewerkt heb, om het Nederlands Elftal te halen. Dus dat voelt wel als een beloning. 

Als ik jonge meiden een tip zou mogen geven over voeding en topsport dan zou ik ze het volgende willen zeggen. Op je voeding letten vergt altijd net iets meer aandacht. Er wordt vaak gedacht dat topsporters tot het uiterste gaan in gezond eten om zo fit mogelijk te worden. Het is niet altijd makkelijk om hier de juiste balans in te vinden. Voeding kan je prestaties verbeteren en het kan ook blessures voorkomen. Mocht je hier echt op willen gaan letten zou ik altijd aanraden om hier goede hulp bij te zoeken en het niet zelf uit te proberen. Bij iedereen past wat anders en genieten van wat je eet is ook belangrijk. 

Op dit moment ben ik erg tevreden met mijn carrière in Nederland. Ik heb mijn 9 seizoenen Ajax inmiddels omarmt en ben hier trots op! Maar toch is dat buitenlandse avontuur er nooit geweest. Mocht er in de toekomst nog een moment komen waarop dit mogelijk is dan zal ik hier zeker over na denken. Op dit moment geniet ik van ieder moment dat ik op het veld mag staan. 

Zoals ik eerder al zei ik ben echt gek op koken. Ik maak echt van alles! Koken, bakken en desserts, ik vind het allemaal leuk om te doen. Toen ik wat jonger was heb ik zelfs nog een paar jaar de koksopleiding gedaan. Ik heb niet een favoriete keuken. Ik vind het leuk om heel divers te zijn en veel verschillende dingen uit te proberen. De keukens die het meeste terugkomen zijn dan toch wel de Aziatische keuken of de Caribische keuken (Mexicaanse, Surinaams enz.) Het gekste wat ik heb gegeten was toen ik in Colombia was. Daar heb ik wel eens gefrituurde mieren gegeten. Mieren zijn daar een delicatesse en die verkopen ze gewoon in een bakje. Het smaakt een beetje naar een nootje. Ik zou graag nog een keer Mexicaans streetfood willen proberen. De handgemaakte taco’s, de verschillende soorten vlees en de pittige salsa’s waar veel tijd/ energie en passie in heeft gezeten. Ikzelf ben niet vegetarisch maar ik heb dit wel meegekregen vanuit huis. Als ik bij mijn ouders kom zijn er nooit vleesproducten in huis. Ik heb dit ook wel meegenomen in hoe ik nu zelf kook. Veel gerechten die ik maak zijn vegetarisch, die zijn ook heerlijk. Maar vlees en visgerechten maak ik ook gewoon! Hier thuis wisselen wij het dus een beetje af. Het wok gerecht wat ik heb gekozen is een van mijn favoriete recepten. Het is super toegankelijk maar ook erg smaakvol. Ik hou van de verschillende smaken en vooral ook de pittigheid. Voor mij is dit echt comfort food. Je kunt mij s’ nachts wakker maken voor cheescake. 

Keuken tip: hou niet te veel vast aan recepten, kook op gevoel en proef altijd of je nog smaak kunt toevoegen of weglaten. 

Klik hier voor het recept.