Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

Vandaag maandag 7 maart begint de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Het is dan de bedoeling dat je een week vlees en zuivel vervangt. Ga jij de uitdaging aan en doe jij ook mee? Dan ben je zeker niet de enige. Wat zijn nou de effecten als je één week geen vlees eet. Allereerst is het voor je gezondheid goed, om af en toe minder vlees te eten. Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je ongeveer 150 liter watergebruik. Door één week geen vlees en zuivel te consumeren, bespaar je dus ongeveer 121km rijden met een gemiddelde auto. Door het niet consumeren van vlees en zuivel wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees maar liefst 770 gram minder dierenvlees geconsumeerd. Door het niet consumeren van zuivel wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel 2,4 kilo minder zuivel geconsumeerd. 

Zelf eet ik al een langere tijd veel minder vlees. Vis eet ik nog wel. Ik zou mezelf als een flexitariër omschrijven. Ik probeer zo min mogelijk vlees te eten, omdat ik me er fitter en gezonder door voel. Bovendien kan ik veel vervangen door andere producten te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan tofu, kikkererwten, jackfruit of falafel. Je wordt vanzelf creatiever en handiger met het vervangen, geef het wat tijd. Eigenlijk vind ik het nu ook hartstikke leuk om steeds weer nieuwe producten en combinaties uit te proberen. Het is echter wel belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarom is het wel van belang dat je de juiste producten kiest als vervanger voor vleesproducten. Als ik dan wel vlees eet, dan probeer ik er ook extra van te genieten. Zo is het voor mij goed vol te houden en is het voor mij nu echt een leefstijl geworden. Ik ben erg benieuwd naar jullie gewoontes hierin. Mocht je leuk vinden om dit te delen, laat het dan in de reacties weten. 

Voor meer informatie over de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel kun je de website bezoeken weekzondervlees.nl.