Cinnamon rolls

Kanelbulle, of kaneelbroodje in het Nederlands, is een Zweeds broodje met een boter-kaneelvulling.

12 stuks

40 minuten

3

Ingrediënten

400 gram bloem
30 gram kristalsuiker
10 gram gist
8 gram zout
8 gram vanillesuiker
50 gram ongezouten roomboter
1 ei
30 ml olijfolie
240 ml havermelk
(10 ml olijfolie extra)

Vulling:
140 gram bruine basterdsuiker
40 gram kristalsuiker
18 gram kaneelpoeder
50 gram ongezouten roomboter

Doe de bloem, gist, suiker, zout en vanillesuiker in een kom. Meng dit tot een geheel. Voeg dan de gesmolten boter, ei en de olijfolie toe. Meng dit weer tot een geheel. Doen dan steeds een klein beetje havermelk bij het deeg. Kneed dit ongeveer 10 minuten tot het een stevig deeg is. Mocht het nog niet stevig genoeg zijn doe dan een beetje extra olijfolie bij het deeg. Dek het deeg af en laat het op een warme plek rijzen voor een uur. Het deeg moet in de omvang verdubbel zijn. 

Meng dan de bruine basterdsuiker, kristalsuiker en kaneelpoeder. Als het deeg gerezen is, dan pas smelt je de boter. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkbank. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap (30 bij 40 cm). Smeer de gesmolten boter op het deeg. Sprenkel dan de kaneel-mix eroverheen. Zorg dat je de het gehele deeg volmaakt met de kaneel-mix (ook de hoekjes). 

Rol het deeg op tot een grote rol. Snijd de rolls in 12 stukken, zorg dat je niet te hard drukt met het mes. Laat de rolls nog even 30 minuten rijzen op de bakplaat. Plaats de rolls in de oven voor 25 tot 30 minuten. Laat ze daarna wel even 10 minuten afkoelen.