Het favoriete recept van Claudia van den Heiligenberg

Even voorstellen

Deze keer is mijn gast 97-voudig international Claudia van den Heiligenberg. Ze speelde onder andere voor AZ, Telstar, Ajax FF USV Jena en het grote Bayern München. Ze werd maar liefst 4 keer landskampioen en won ook nog eens 2 keer de KNVB beker. Een succesvolle carrière kan ik wel zeggen. Ze speelde bijna 100 interlands voor het grote Oranje en ze heeft mogen deelnemen aan twee grote eindtoernooien. Ik ben erg benieuwd naar haar inspirerende verhaal over haar mooie carrière en natuurlijk niet te vergeten naar haar keukengeheimen.

@claudiavonkova85

Keukengeheimen van Claudia

Ik heb een aantal vragen gesteld over haar carrière en natuurlijk over eten.

Ik heb natuurlijk jarenlang aan topsport gedaan daardoor moest ik natuurlijk ook op mijn voeding letten. We kregen toen begeleiding van een diëtiste vooral over wat goed is en minder goed. Wat eet je bijvoorbeeld na een wedstrijd en richting een wedstrijd. Zelf ben ik me vooral bewust met voeding bezig gaan houden wat later in mijn carrière. Ik was altijd wel al bezig met gezonde voeding maar hoe ouder je wordt hoe meer je je bezig gaat houden met voeding. Vooral omdat het herstel dan minder snel gaat en je je lichaam daarbij wil helpen. Welke tip zou je de jongere generatie willen geven op het gebied van voeding? Het leven als voetbalster wordt steeds zwaarder. We ontwikkelen ons heel snel dus ook het niveau. Daarbij is het nog wel steeds zo dat speelsters ernaast moeten werken en studeren. Dit maakt het een uitdaging om de arbeid rust verhouding in balans te houden. Wat heel belangrijk is dat je goed je rust momenten pakt en dat je je lichaam voorziet van de juiste voedingstoffen op de juiste momenten. Denk daarbij aan wat eet ik voor een wedstrijd en wat eet ik juist na een wedstrijd.

In mijn carrière ben ik ook het buitenlandse avontuur aangegaan. Ik kijk daar met heel veel plezier op terug. In Duitsland heb ik veel meer geleerd om over mijn grenzen te gaan. Ik ben daar mentaal een sterkere speelster geworden en ik ben erg trots op het feit dat ik mijn debuut heb mogen maken bij Bayern München, terwijl ik eigenlijk gestopt was met professioneel voetbal. München is een fantastische stad waar ik van genoten heb. Buiten voetbal om maak je vrienden over de hele wereld en voor de rest van je leven. Je speelt met zoveel verschillende nationaliteiten en leert daardoor veel culturen kennen. Het verschil tussen de Duitse en de Nederlandse competitie is, dat de Duitse in meerdere opzichten een betere competitie is. De meeste clubs hebben alle speelsters onder contract. Er wordt veel zwaarder getraind en je leert echt over je grenzen heen gaan. De Duitse mentaliteit is een harde mentaliteit waar ik zelf wel van houd maar ook heel erg aan moest wennen. Je reist veel en lang naar wedstrijden en in de beginperiode vond ik het heel zwaar en was ik veel moe. Dit resulteerde in minder goed voetbal maar dit heeft mij uiteindelijk weer stappen vooruit doen maken.

Claudia is meerdere keren kampioen van Nederland geworden maar welke vond ze nou het bijzonderst? Jeetje dat is een moeilijke. Een kampioenschap is altijd speciaal. Als ik echt moet kiezen dan kies ik de eerste met AZ en het eerste kampioenschap dus in de Eredivisie Vrouwen. De derde keer dat we kampioen werden wil ik toch ook even benoemen. We speelde toen voor ruim 10.000 fans tegen Willem ll in het Willem ll stadion. Ik scoorde zelf 3x voor een toentertijd record aantal fans. Als ik dan terug denk aan mijn hoogtepunten dan zijn dat er ook zoveel geweest. De kampioenschappen en bekers die ik gewonnen heb maar ook het spelen van het EK 2009 waar we ons voor het eerst in de geschiedenis plaatste voor een eindtoernooi. Een absoluut dieptepunt was toen ik vlak voor het WK 2015 geblesseerd raakte aan mijn knie. We hadden ons voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor een WK en het doet nog steeds pijn dat ik daar niet bij kon zijn.


Mijn Oranje periode was erg bijzonder voor mij. Alle 97 interlands waren kippenvel momenten en het was een grote eer om op het hoogste niveau voor mijn land uit te mogen komen. Spelen voor het grote Nederlands elftal is iets wat niet iedereen zomaar behaald en ik ben daarom extra trots dat ik tot dat groepje behoor. Mijn hoogtepunt als international was mijn debuut tegen Italië. Dat vind ik nog steeds heel bijzonder. Maar uiteindelijk de twee eindtoernooien die ik gespeeld heb. Het EK 2009 en het EK 2013. Waarbij we in 2009 Brons behaalde. Dit zijn herinneringen die je nooit meer vergeet.

Genoeg over voetbal we gaan het hebben over eten. Sta je zelf graag in de keuken?

Ik sta zelf wel graag in de keuken al moet ik eerlijk zeggen dat met de komst van onze zoon Mateo er minder tijd overblijft om te koken. Ik maak graag maaltijden die snel klaar zijn maar wel gezond. Dus een pasta met veel groente bijvoorbeeld. Wat ik ook wel regelmatig doe is eten in de slowcooker. Een lekkere stoofpot die je in de ochtend aanzet en als je aan het eind van de dag thuiskomt kan je zo aanschuiven. Ook onze kleine man krijgt alleen maar vers eten en nooit uit een potje. Ik moet ook zeggen dat ik niet echt een favoriete keuken heb. Ik ben gek op Italiaans eten met alle verse ingrediënten. Ook van Mexicaans eten kan ik echt genieten. En daarbij ben ik ook nog een echte Nederlandse die gek is op stamppotten. Ik ben ook wel een beetje van wat de boer niet kent… dus ik heb nooit iets extreem geks gegeten. Daarom heb ik ook niet echt iets wat ik nog ooit zou willen eten, als er iets is wat ik zou willen proberen dan maak of haal ik dat gewoon.

Ben je vegetarisch of eet je veganistisch? Hoe pas je dit toe, en wat is je beweegreden?  Nee ik ben geen van beide al eten we wel heel bewust minder vlees. Dit omdat ik het niet nodig vind om elke dag vlees te eten en er genoeg variaties zijn om gerechten vegetarisch te maken. Mijn favoriete recept is dus de nachoschotel omdat echt gek ben op comfortfood. Regelmatig staat dit bij mij op tafel in het weekend. Je hoeft me trouwens nergens in de nacht wakker voor te maken, laat mij maar lekker slapen.

Keuken tip:

Ik heb dan een tip vooral voor mensen die druk zijn en weinig tijd hebben. De slowcooker is echt een life saver. In de ochtend in de pan en als je ’s avonds thuiskomt heb je een heerlijke en voedzame maaltijd op tafel.

Klik hier voor het recept.