Het favoriete recept van Faysal Shayesteh

Even voorstellen

Mijn nieuwste gast in het ‘favoriete recept van’ is niemand minder dan Afghaans international Faysal Shayesteh. Hij is geboren in Kabul, maar woonachtig in het Twentse Hengelo. Faysal en ik hebben ironisch genoeg naast het voetballen nog iets anders gemeen. We zijn namelijk allebei begonnen bij HVV Hengelo. Daarna vervolgde hij zijn carrière bij FC Twente, Heerenveen en Go Ahead Eagels. Vervolgens is hij het buitenlandse avontuur aangegaan en heeft hij onder andere in Thailand, Iran en Maleisië gespeeld. Op dit moment komt hij uit voor Sreendidi Deccan FC uit India. In 2014 werd hij officieel international voor Afghanistan en daarmee heeft hij bijzondere avonturen mee beleefd. Ik was niet alleen enorm benieuwd naar het verhaal van Faysal maar natuurlijk ook naar zijn keukengeheimen.

@fays91

Keukengeheimen van Faysal

Ik heb een aantal vragen gesteld over zijn carrière en natuurlijk over eten.

Ik ben al een aantal jaar profvoetballer. Als professioneel atleet moet je altijd presteren en dan is de juiste voeding heel belangrijk en cruciaal. Ik weet inmiddels veel beter wat mijn lichaam nodig heeft en de timing wanneer ik moet eten om goed voorbereid te zijn op een prestatie. Maar natuurlijk ook om te herstellen na een zware inspanning. Mijn tip aan de nieuwe generatie is dat kinderen gewoon kinderen moeten blijven maar voor de ouders is het belangrijk om je kind een goede basiskennis en begeleiding mee te geven over voeding en sport. Als ze op een hoog niveau willen gaan sporten zullen ze op hun voeding moeten letten en veel moeten opofferen.

Voor mij ligt spelen voor mijn land best gevoelig. Als klein kind ben ik namelijk gevlucht voor de burgeroorlog in Afghanistan. Om dan jaren later voor het nationale elftal uit te komen was als een droom die uitkwam. Voor mijn familie uit Afghanistan was het emotioneel. Ook je leven veranderd, want je vertegenwoordigt ineens een heel land en dan komt er zoveel meer bij kijken dan alleen voetbal. Van politici, journalisten en iedereen die een mening over je geeft. Het mooiste wat ik bij het nationale team heb meegemaakt is dat voetbal zich in Afghanistan in een paar jaar tijd ontwikkeld heeft en uitgegroeid is tot de grootste sport van het land. Om daar een onderdeel van te mogen zijn is super mooi. Het gekste wat ik heb meegemaakt toen ik naar Afghanistan ging was dat we zwaar beveiligd overal naar toe werden vervoerd in een escorte. Dat is toch gek omdat je dat niet gewend bent en je een ander wereld leeft. Mijn hoogtepunt was dat ik in 2015 atleet van het jaar ben geworden. Afghanistan heeft de laatste jaren een aantal geweldige atleten voortgebracht waarvan sommige zelfs mee hebben gedaan aan de Olympische spelen. Om dan atleet van het jaar te worden was een groot persoonlijk hoogtepunt voor mij.

Mijn eerste club en avontuur ver van huis was in Thailand bij Songkhla Utd. Dat was gelijk ook de mooiste. Ik kende Thailand van de mooie stranden, zon en zee en wist eigenlijk niet wat ik moest verwachten, maar ik was meteen verliefd. We waren de enige club uit het zuiden die op het hoogste niveau speelden en hadden dus een grote trouwe aanhang. Het stadion lag aan zee. Het leven in het zuiden van Thailand was prachtig. Mijn buitenlandse avonturen hebben me gevormd als mens. Ik heb de wereld gezien en ook actief deelgenomen aan verschillende andere samenlevingen en culturen. Ik heb veel levenservaring opgedaan en persoonlijk is de wereld ook een stuk kleiner geworden voor mij. Om bijvoorbeeld binnen nu en 3 dagen een vlucht naar de andere kant van de wereld te pakken is normaal geworden. Vroeger kwam daar veel meer bij kijken. Als ik naar de toekomst kijk dan wil ik nog zolang mogelijk blijven voetballen want ik merk dat ik het heel erg mis tijdens de vakanties. Het lijkt me mooi om nog in een land te spelen waar ik nog niet eerder heb gespeeld zoals Indonesië. Dat land ademt voetbal, het spelletje wordt daar heel anders beleefd dan wat ik gewend ben. Bijna elk wedstrijd in de competitie is beladen.

Als ik in Nederland ben sta ik graag in de keuken. Ik ben best creatief en hou ervan om nieuwe dingen uit te proberen. Vooral verschillende soorten salades. Ik ben niet moeilijk met eten, ik lust bijna alles dus dan is het ook moeilijk om iets als je favoriete gerecht te zien. Het liefst maak ik roergebakken broccoli met knoflook en een stukje visfilet, simpel en best gezond. In het buitenland is dat anders. We trainen meestal s’avonds als de zon onder gaat, dus dan eet ik na de training altijd ergens buiten anders wordt het laat. Het liefst sta ik wel zelf in de keuken als ik kan.

Een typisch Afghaans gerecht is mantu. Dat zijn gestoomde dumplings met gehakt erin en het wordt op een typisch Afghaans manier geserveerd met kwark en erwten in tomatensaus. Als we het hebben over de Afghaanse eetcultuur dan staan Afghanen bekend om hun gastvrijheid en daarbij hoort dus ook veel en uitgebreid eten. Ik ben een paar keer in Afghanistan geweest en als ik bij familie kwam kregen we soms 5/6 grote maaltijden per dag. De Afghaanse keuken bestaat vooral uit geurige rijst en goed gekruide vlees recepten. In het land zijn er veel verse en gedroogde kruiden aanwezig. Daardoor is het eten gekruid, niet te pittig maar met een goede balans. Persoonlijk vindt ik Afghaans eten één heerlijk, maar ik moet er wel bij zeggen dat het niet echt verstandig is voor atleten om het vaak te eten. Eens in de zoveel tijd is het super, vooral met familiegelegenheden.

Het is voor mij heel moeilijk om één specifiek keuken op te noemen. Elke keuken of land bereidt bepaalde lekkere gerechten op hun eigen manier. Zo vind ik bijvoorbeeld het Turkse ontbijt het lekkerste en zijn er geen betere pizza’s dan bij de Italiaan. Maar omdat ik momenteel veel in Oost-Azië te vinden ben zal ik toch één keuken op noemen. Dat is de Japanse/ Koreaanse keuken. Veel mensen denken dan gelijk aan sushi, maar er is zoveel meer. Bijvoorbeeld de Yakiniku buffet, dat is een BBQ gril van verschillende soorten dungesneden vlees, vis en groenten. Dat mix je dan met sausjes. Het lijkt een beetje op gourmetten maar dan op de Aziatische manier met meerdere keuzes en variaties.

Als ik terugkijk heb ik nooit echt iets geks gegeten. Ik heb voor mezelf wel grenzen. In Thailand heb je op de lokale markt krokodillen op een spies of gefrituurde insecten, dat is er heel normaal. Veel mensen en toeristen eten het maar daar moet ik nog niet aan denken, misschien ooit in de toekomst wie weet. Mijn favoriete recept is pad thai en kippenvleugels uit de oven. En dan specifiek de zoet pittige kippenvleugels met aardappelen uit de oven. Wanneer ik in Nederland ben eet ik dat altijd bij mijn moeder thuis op de zaterdagavonden, dat is al jaren ons dingetje. Je kunt me s’nachts wakker maken voor Thaise/ Vietnamese chicken noodle soup. Pho Ga. Het is makkelijk, snel te maken en super lekker.

Keuken tip: om te weten hoeveel rijst je moet koken voor 1 persoon vul je 3⁄4 koffie kopje.